W nowoczesnej gastronomii piece gastronomiczne zajęły poczesne miejsce. Dziś żaden właściciel jakiegokolwiek punktu gastronomicznego nie wyobraża sobie, by pracować bez takiego pieca. Zastanówmy się, dlaczego warto wydać kilka tysięcy złotych na taki piec? Jakie zalety wiążą się z korzystaniem z niego?
Zwiększona wydajność pieca
Nie ma co ukrywać – piece konwekcyjno parowe są znacznie wydajniejsze od klasycznego piekarnika. Jest to zasługą znacznie większej mocy grzewczej, która pozwala na jego rozpalenie nawet do temperatury rzędu 300 stopni Celsjusza. Większa moc w połączeniu z wyższą temperaturą sprawiają, że to co mogłoby się w domowych warunkach gotować przez kilkadziesiąt minut, w warunkach gastronomicznych gotuje się przez zaledwie kilkanaście minut.
Podział na strefy
Piece gastronomiczne posiadają dość specyficzną budowę, dzielącą je na specjalne strefy. Dzięki odpowiednio usytuowanym przegrodom, użytkownik pieca może bez obaw gotować w jego wnętrzu nawet kilka różnych potraw. W przypadku restauracji ma to ogromne znaczenie i wiąże się ze znaczącym skróceniem czasu pracy.
Podział na strefy oznacza również, że gotowane potrawy nie będą przenikać się wzajemnie swoim zapachem. W konsekwencji przygotowywane dania będą smakowały wręcz doskonale.
Para wodna
Klasyczne piece konwekcyjno parowe charakteryzują się możliwością wprowadzenia do piekarnika pary wodnej. Ma to szczególne znaczenie, jeśli chcemy zachować witaminy i inne, ważne dla nas składniki odżywcze w potrawach. Profesjonalne piece konwekcyjno parowe posiadają funkcję kilkustopniowego dozownika, który reguluje ilość dopływającej wody i tym samym – ilość generującej się pary wodnej.
Wyświetlacz
Jak na profesjonalne urządzenie przystało, piece gastronomiczne również posiadają specjalny pulpit sterowniczy. Zwykle ma on formę wyświetlacza LCD z funkcją dotyku. W ten sposób możemy znacznie szybciej (i intuicyjnie) obsłużyć nasz piecyk.
Reklama: www.gastroprofit.pl