Witamina C jest uznawana za podstawowe oręże w walce o wysoką odporność dzieci. Warto jednak wiedzieć, że witamina C nie jest magazynowana w organizmie, a jej nadmiar jest usuwany wraz z moczem. To właśnie dlatego istotne jest codzienne dbanie o to, by w diecie dziecka znalazły się produkty z witaminą C, bo naturalna witamina C przyswaja się najlepiej. Zobaczmy, gdzie jest jej najwięcej.
Dzika róża
Dzika róża jest jednym z ważniejszych źródeł witaminy C. Jej owoce mają jej od 400-1000mg/100g w zależności od gatunku i stopnia dojrzałości. Oprócz witaminy C zawierają one również antyoksydanty, które są nieodłącznym elementem profilaktyki antynowotworowej. Chcąc wykorzystać prozdrowotne walory dzikiej róży warto podawać dziecku sok z owoców dzikiej róży, herbatkę z nich lub dżem. Można również sięgnąć po syrop z dzikiej róży, który pomoże poprawić odporność małego organizmu.
Czarna porzeczka
Czarna porzeczka w wersji surowej nie jest przez wszystkich lubiana, a dzieci zwykle obchodzą ją szerokim łukiem, narzekając na jej specyficzny zapach. Warto jednak zachęcić je do spróbowania tych owoców w wersji przetworzonej, np. w formie soku czy dżemu. W czarnej porzeczce znajdziemy bowiem ok. 180mg witaminy/100g. Oznacza to, że już 25g owoców czarnej porzeczki pozwoli zaspokoić dzienne zapotrzebowanie dziecka na witaminę C.
Czarny bez
Na naszej liście naturalnych źródeł witaminy C znajdzie się również czarny bez. Ten niepozorny owoc, który możemy spotkać na krzakach rosnących niemal w każdym zakątku Polski, jest tak naprawdę niedocenianym źródłem witaminy C oraz antyoksydantów. Zawiera również inne składniki, które pomagają podnieść odporność u dzieci, dlatego warto go wykorzystywać w jadłospisach.
Większość z tych składników znajdziesz w syropie http://www.sanostol.pl/produkty/sanostol-immuno