Mąka bezglutenowa – sposób wyrobienia

by:

Zdrowie

Gluten jest substancją, szkodliwą dla tych, którzy są na niego uczuleni. Osoby, które nie są uczulone zwykle bez problemu mogą zjadać gluten, ale osoby z nietolerancją muszą bardzo uważać, gdyż konsumowanie może prowadzić do problemów związanych z jelitami, żołądkiem czy ogólnym samopoczuciem. Niestety mnóstwo artykułów spożywczych posiada gluten, dlatego opłaca się odnajdywać potrzebne artykuły w sklepach internetowych lub stacjonarnych, sprzedających typowo produkty nie zawierające glutenu. Można się też pokusić o przygotowywanie artykułów bezglutenowych w domu. Niektóre rzeczy można przygotować szybko, a inne wolniej, ale za to jaka oszczędność!. Wobec tego opłaci się spróbować zrobić dla siebie produkty nie zawierające glutenu.

W mediach nieraz widnieje zagadnienie: jak zrobić mąkę bezglutenową? Ripost jest dużo ponieważ taką mąkę można przyrządzić różnymi metodami. Najwięcej zależy od tego, do czego takiej mąki potrzebujesz. Możesz ją wykorzystać do zagęszczania zup czy sosów, ciasta na pierogi, ciast i placków ryżowych, placków kukurydzianych, i do mnóstwa innych potraw. Często mąkę bezglutenową robi się miksując różne mąki, bez glutenu, między innymi mąkę z tapioki z gryczaną.

Warte uwagi przepisy na różne rodzaje mąk bezglutenowych odszukasz u Olgi Smile. W Internecie czy książkach odnajdziesz sporo przepisów, jak zrobić mąkę bezglutenową w domu. Zazwyczaj są proste w przygotowaniu, bo trzeba tylko właściwie zmielić dany produkt do konsystencji mąki. Inne są trudniejsze – na przykład mąka kokosowa – ponieważ wiórki kokosa należy namoczyć na noc, a następnie przelać wrzątkiem, by je całkiem odtłuścić, po czym trzeba je ususzyć i dopiero potem trzeba je zmielić na proszek w młynku do kawy. Uważam jednak, że i tak powinno się poświęcić na to trochę czasu i odłożyć pieniędzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *