Prawidłowe utrzymanie urządzeń gastronomicznych posiadanych na wyposażeniu lokalu, wymaga przeprowadzania ich regularnych przeglądów technicznych. Chodzi tutaj zarówno o przeglądy bieżące, realizowane bezpośrednio przez pracowników, jak również o okresowe przeglądy w autoryzowanym serwisie sprzętu gastronomicznego. Dzięki takiemu podejściu do eksploatacji urządzeń gastronomicznych, zapewnimy sobie wydłużenie okresu ich żywotności, jak również pozwoli nam to uniknąć wielu, poważniejszych usterek. Jednym słowem, utrzymanie urządzeń gastronomicznych jest stosunkowo wymagające, toteż należy się do tego odpowiednio przygotować.
Czy utrzymanie urządzeń gastronomicznych jest kosztowne?
Z całą pewnością jest to proces, który pociąga za sobą konieczność ponoszenia pewnych wydatków. W pierwszej kolejności, należy zwrócić uwagę na koszty pracownicze. Musimy bowiem wydysponować ich czas pracy, który będą mogli poświęcić na regularne przeglądy techniczne obsługiwanych urządzeń gastronomicznych. Będzie to codzienne utrzymanie urządzeń gastronomicznych. Podczas tego typu przeglądów, można wychwycić wiele różnych usterek, takich jak chociażby poluzowane śruby obudowy, których nie usunięcie może grozić w przyszłości wypadkiem pracy. Można więc powiedzieć, iż codzienne przeglądy techniczne, realizowane przez pracowników, będą istotne także ze względu na BHP pracy.
Okresowe przeglądy techniczne w autoryzowanych punktach serwisowych.
Bardzo ważnym aspektem będzie także przeprowadzanie okresowych przeglądów technicznych w autoryzowanych punktach serwisowych. Takie przeglądy pozwalają nam na wychwycenie usterek, niemożliwych do wychwycenia przez pracowników podczas bieżących kontroli stanu technicznego. W punktach serwisowych, będzie od razu realizowana naprawa urządzeń gastronomicznych jeśli zachodzi taka konieczność. Przede wszystkim zaś, jest to najlepszy sposób na uniknięcie poważniejszych usterek i uszkodzeń posiadanego wyposażenia gastronomicznego. Dzięki temu też, utrzymanie urządzeń gastronomicznych będzie o wiele mniej kosztowne. Lepiej bowiem na bieżąco usuwać pojawiające się usterki, niż czekać na rozwój wypadków, w wyniku którego z całą pewnością, prędzej czy później, dojdzie do poważniejszych usterek i awarii.
Podsumowanie.
Musimy więc pamiętać o tym, iż prawidłowe utrzymanie urządzeń gastronomicznych, to zadanie wymagające przygotowania odpowiedniego planu działania. Należy wdrożyć odpowiednie procedury, które wymuszą niejako na pracownikach konieczność przeprowadzania bieżących kontroli posiadanego wyposażenia gastronomicznego. Poza tym, należy także przeprowadzać okresowe kontrole techniczne w zewnętrznych punktach serwisowych. To wszystko sprawia, iż utrzymanie urządzeń gastronomicznych wymaga ponoszenia pewnych kosztów. Są one i tak o wiele niższe, niż zakup nowych urządzeń, bądź kompletne ich serwisowanie w autoryzowanym punkcie.