Przygotuj to w domu

by:

Rozrywka

Zjedzenie dobrego burgera, albo innego posiłku znanego głównie z niewielkich knajpek czy budek ulicznych z jedzeniem nie musi wcale wiązać się obawami o świeżość i jakość produktu. Nie musimy również  obawiać się konsekwencji zdrowotnych, jakie mogą nas czekać po zbyt długim i częstym stołowaniu się w jednej z ogromnych sieciówek fast – foodowych.

Dania fast food można bowiem z powodzeniem przygotować w domu, przy wykorzystaniu najświeższych składników, zdrowego oleju i pod naszą pełną kontrolę – za dużo mniejsze pieniądze. Z pewnością takich domowy kebab albo hamburger będzie smakował wyjątkowo, już z same racji tego, że został przez nas własnoręcznie przygotowany. Pierwszą i najważniejszą czynnością powinno być znalezienie dobrego przepisu. W Internecie jest ich pod dostatkiem, również w wersji video, tak, byśmy mogli obejrzeć dokładnie krok po kroku jak wygląda każda czynność.

Dodatkową zaletą jest możliwość odnalezienia przepisów pochodzących wprost z miejsc, w których dana potrawa jest tradycyjna, głównie na stronach zagranicznych. Drugą czynnością powinien być dokładny dobór składników – oczywiście należy się starać, by było one jak najlepszej jakości, bo tylko to zapewni nam dokładnie odtworzenie smaków, jakie czynią dane jedzenie wyjątkowym. Dobrym przykładem będzie tutaj wybranie droższego sera, najlepiej lepszej mozarelli, gdy przygotowujemy domową pizzę. Ser taki lepiej się rozpuszcza, jego smak jest wyraźniejszy, a to przecież głównie on decyduje o smaku całego dania.

Podobnie sprawa wygląda w przypadku kebaba i mięsa jakiego użyjemy – prawdziwy kebab jest bowiem produkowany z mięsa wołowego (taki dostępny jest przykładowo w barach U Szwagra w Krakowie), dlatego użycie tańszej i dużo bardziej powszechnej wieprzowiny z pewnością nie będzie należało do najlepszych posunięć, jeśli szczególnie zależy nam na smaku tamtego regionu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *